Kabinet komt met Corona Dashboard

Vanaf 1 juni en de periodes die volgen worden de maatregelen steeds meer en meer versoepeld. Om grip te houden op het coronavirus is het kabinet bezig met de ontwikkeling van een 'dashboard'.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft aan dat dit een controlemiddel zal zijn met een ingebouwde signaleringsfunctie. Hiermee zal het voor het kabinet makkelijker zijn om te zien hoe het virus zich verspreidt.

Een van de belangrijkste cijfers zullen het aantal nieuwe ziekenhuis opnames zijn. Het aantal nieuwe besmettingen en het aantal patiënten op de intensive care (ic) zullen uiteindelijk de beste graadmeters zijn om te zien wat de huidige situatie van Nederland is.

Uiteraard geeft het Dashboard niet een actueel en realtime beeld van het aantal besmettingen en de stand van zaken. Zo duurt het minimaal een aantal dagen voordat iemand klachten krijgt. Vervolgens gaan er in de meeste gevallen nog enkele weken overheen voor de symptomen verergeren en een ziekenhuisopname van belang is.

De belangrijkste graadmeter zal de het reproductiegetal blijken te zijn. Dit geeft aan hoeveel personen er besmet worden door 1 drager/verspreider.

Aantal besmettingen

Het totaal aantal besmettingen is momenteel niet te calculeren. De enige manier om dit in kaart te brengen is door elk persoon afzonderlijk te testen op het coronavirus. De doelstelling van het Nederlandse kabinet is om elke Nederlander met klachten te kunnen testen. Naar verwachting is dit mogelijk vanaf begin/half Juni.

De test zelf duurt niet lang en het is dan ook het streven om de uitslag de volgende dag al te kunnen vermelden. Deze uitslagen kunnen vervolgens gebruikt worden in het Dashboard waardoor er een reëler ontstaat van de huidige verspreiding van het virus.

Het grote voordeel van testen op grotere schaal is uiteraard dat er bijgestuurd kan worden als er blijkt dat in sommige regio’s meer mensen positief testen.

Controlesysteem zorgt voor verbeterd inzicht

Mede door de onderzoeken uitgevoerd door GGD instellingen, gecombineerd met gegevens van veiligheidsregio’s en gedragsonderzoek en de actuele drukte op straten is het mogelijk om voor bepaalde regio’s en/of sectoren beperkingen in te stellen om de verdere verstreiding te voorkomen.

Minister De Jonge geeft aan dat er nog veel haken en ogen zitten aan regionale maatregelen. Het controle dashboard is momenteel nog in ontwikkeling. Zodra deze af is zal deze publiekelijk toegankelijk worden en kan iedereen de gegevens online inzien. Hoe vaak deze zal worden ge-update is nog niet bekend.

Mondmaskers in het openbaar vervoer

Zolang er geen corona vaccin beschikbaar is zullen de richtlijnen van het rivm goed opgevolgd moeten worden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit betekend dus; voldoende afstand bewaren, regelmatig de handen wassen, en indien u gebruik maakt van het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker verplicht.

Als u een mondmasker in het openbaar vervoer gaat gebruiken dan is het aan te raden een mondmasker van katoen te gebruiken. Een katoenmasker helpt om verdere verspreiding via mond en neusdruppels te voorkomen.

Er word aangeraden geen medische mondmaskers te gebruiken die gebruikt worden in ziekenhuis en zorginstellingen. Gaat u met kinderen gebruik maken van het openbaar vervoer ? Dan is dit ook voor hen verplicht. Bekijk alle kindermaskers in onze webshop.

error: www.mondmaskertje.nl

Hoofdmenu