OV personeel maakt zich zorgen over nieuwe regels

De Vakbonden hebben zorgen geuit omtrent de veiligheid en drukte in het OV als de maatregelen op 1 juni weer worden versoepeld. Boa's en conducteurs zien het niet zitten om voor politieagent op te treden.

Vanaf 1 juni zullen de maatregelen in het OV worden versoepeld. Een van de belangrijkste punten is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Het type mondmaskertje is niet van belang. Zolang de mond maar bedekt wordt.

Voor personen die zich niet houden aan de nieuwe regels zullen er boetes worden uitgedeeld van €95 per overtreding. Deze boetes zullen in de trein bijvoorbeeld worden uitgeschreven door de hoofdconducteur. In het regionaal openbaar vervoer zal dit gehandhaafd worden door de boa’s.

Uit gesprekken met ov medewerkers en een enquête onder CNV leden komt naar voren dat bijna drie kwart (72%) van medewerkers in het ov zich zorgen maakt over de sociale veiligheid.

Er word gevreesd voor meer incidenten en dan met name onder buschauffeurs. Volgens de regels zullen zij dus moeten optreden als een passagier instapt die het vertikt om een mondkapje te dragen. Hiernaast zullen ze ook in de gaten moeten houden of de maximale capaciteit van maximaal 40% niet word overschreden.

Buschauffeurs hebben niet het recht om boetes uit te delen en dit is ook niet hun taak. Het enige dat ze dus kunnen doen is het omroepen van een bericht en passagiers vriendelijk te verzoeken om de richtlijnen te volgen.

Mondmaskers in het openbaar vervoer

Zolang er geen corona vaccin beschikbaar is zullen de richtlijnen van het rivm goed opgevolgd moeten worden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit betekend dus; voldoende afstand bewaren, regelmatig de handen wassen, en indien u gebruik maakt van het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker verplicht.

Als u een mondmasker in het openbaar vervoer gaat gebruiken dan is het aan te raden een mondmasker van katoen te gebruiken. Een katoenmasker helpt om verdere verspreiding via mond en neusdruppels te voorkomen.

Er word aangeraden geen medische mondmaskers te gebruiken die gebruikt worden in ziekenhuis en zorginstellingen. Gaat u met kinderen gebruik maken van het openbaar vervoer ? Dan is dit ook voor hen verplicht. Bekijk alle kindermaskers in onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: www.mondmaskertje.nl

Hoofdmenu